Bioplaster på väg ut från labbet
På Kemicentrum i Lund utvecklas helt nya plaster av träd, gräs, socker och av bajs. Men bioplasten för oss bara halvvägs till den hållbara plasthimlen. I grunden måste vi ändå lösa problemet med att vi så ofta använder plasten en enda gång och sedan slänger den.
Baozhong Zhang räcker fram något som ser ut som en fiskelina lindad många varv runt ett papprör. Linan är en fibertråd tänkt att kunna användas till textiler. Den är utvecklad här på labbet och är gjord på socker, eller lignin från skogsspill. Exakt av vad vill inte Baozhong Zhang berätta, det är lite av en hemlighet.
läs hela artikeln
Plast av koldioxid den stora drömmen
Sjumilaklivet inom polymerforskningen vore bioplaster tillverkade av koldioxid. Om det händer blir plast plötsligt en kolsänka istället för att vara en klimatbov. Mistra STEPS programchef Rajni Hatti-Kaul ser kemitekniska utmaningar. Men också stora möjligheter hägra vid horisonten.
Då skulle vi dessutom slippa begränsningarna med att använda skogs- och jordbruksråvaror till att göra bioplast, säger Rajni Hatti-Kaul som är professor i bioteknologi, och som leder forskningen inom Mistra STEPS från Lunds universitet. Plast som kolsänka låter som en dröm, men det finns idag pilotförsök bland annat i Kina som gör etanol på bakterier som äter koldioxid, berättar Rajni Hatti-Kaul. Etanol kan användas som biobränsle, men lika gärna vara en råvara för tillverkning av bioplast.
läs hela artikeln
Forskare: ”Industrin seglar i skyddade vatten”
De som tillverkar byggstenarna till dagens fossilbaserade plaster utmanas inte i plastdebatten, utan de kan lugnt segla vidare. Hela frågan har därmed hamnat i knät på konsumenterna. Det hävdar Lars J Nilsson, professor i miljö och energisystem på Lunds Tekniska högskola och forskningsledare inom Mistra STEPS.
Den fossila råvaran kommer i skymundan säger han, vilket är bekvämt både för oljeraffinaderier som producerar plastråvaran och petrokemiindustrin som producerar polymererna. – De två branscherna sitter ihop så här, säger Lars J Nilsson och flätar ihop händerna framför sig. Han försöker, tillsammans med sina medarbetare vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds tekniska högskola, skaffa ett systemperspektiv på plasten. I den strävan har han noterat att världen fortfarande är en smula yrvaken inför de problem typen av material skapar.
läs hela artikeln
Industrin: ”Vi pekas ut som bovar”
Petrokemiindustrin behöver ställa om från svart till grönt, från fossilt till biobaserat. Men omställningar i industriledet kostar stora pengar och innebär betydande ekonomiska risker.
Det finns en paradox här. Alla säger att vi ska ställa om till biobaserad plast, och det kan man ju säga. Men att göra det är väldigt svårt. Åsa Halldén Björklund är teknisk marknadsutvecklare på Perstorp AB. Hon fortsätter: – Om vi bortser från bioråvaran, som det kan bli brist på, så behöver vi byta ut processer längs hela vägen. Vi kan inte använda befintliga processanläggningar utan måste bygga nya och det kostar miljarder. Det är stora risker involverat i det.
läs hela artikeln